Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.
Honing
Dit is een dikke, plakkerige en zoete vloeistof die door bijen wordt gemaakt uit bloemennectar. Het is een natuurlijk product dat uit bijkans 200 stoffen bestaat en is een rijke bron van ijzer, calcium en magnesium. Sinds de oudheid is het bekend dat het zowel antimicrobiële eigenschappen bezit als wondgenezende werking. De oude Egyptenaren, Assyriërs, Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het al om wonden en darmziekten te genezen.
Goed voor je immuunsysteem
Vandaag de dag is er veel meer bekend over de genezende werking ervan. Het helpt bij het afvallen, stimuleert de energie, werkt heel goed bij hoest, verbetert de slaap, is effectief bij de behandeling van brandwonden en andere wonden en voorkomt hartaandoeningen. Verder is bewezen dat het gunstig is voor haar en huid. Volgens een onderzoek door de Michigan State University bouwt honing je immuunsysteem op dankzij haar antioxiderende, antibacteriële en antitumorale eigenschappen.
Neutraliseert vrije radicalen
Flavonoïden en polyfenolen, die werken als antioxidanten, zijn twee belangrijke bioactieve moleculen van de honingzoete vloeistof. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van de vrije radicalen in het lichaam en vertragen het verouderingsproces. De verschillende honingsoorten verbeteren ook de spijsvertering vanwege hun antioxiderende, antivirale, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen.
Hoe kun je het gebruiken?
- Het drinken van een glas warm water met citroen en honing voor het ontbijt reinigt het lichaam.
- Het kan dagelijks worden gebruikt met kruidenthee en appelciderazijn.
- Je kunt het gebruiken om dressings en marinades zoeter te maken.
- Door het over een volkoren toast te strooien en er bijvoorbeeld pindakaas overheen te doen, geniet je van een gezonde snack.
- Een eenvoudige en populaire manier van honinggebruik is door het over pannenkoeken te besprenkelen.
Gember
Dit is een van de meest geconsumeerde kruiden ter wereld. Het wordt over de hele wereld gebruikt in een verscheidenheid aan culinaire gerechten, van chilikrab, curry's tot gembersnoepjes en gemberkoekjes, maar ook in thee en bier. De gemberwortel wordt tevens al duizenden jaren gebruikt voor de behandeling van talloze aandoeningen, zoals verkoudheid, misselijkheid, artritis, migraine en hypertensie. Gember smaakt dus niet alleen goed, maar is ook heel erg gezond voor je lichaam!
De voordelen
Kan verkoudheid, griep en darmkanker voorkomen
De gemberwortel wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt als een natuurlijke behandeling voor verkoudheid en griep. Voor de behandeling van verkoudheids- en griepsymptomen bij volwassenen gebruik je 2 eetlepels vers gesneden of gehakte gemberwortel in heet water, twee tot drie keer per dag. Een andere belangrijke werking is de preventie van darmkanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de groei van colorectale kankercellen kan vertragen.
Versterkt de weerstand
Gember helpt je immuniteit te verbeteren. Het consumeren van een klein beetje gemberwortel of -poeder per dag kan het mogelijke risico op een beroerte helpen verkleinen, omdat het vetophopingen uit de slagaders remt. Het vermindert ook bacteriële infecties in de maag en helpt bij het bestrijden van een slechte hoest en keelirritatie. Daarnaast is bekend dat het pijn en ontstekingen vermindert. De gemberwortel is een natuurlijke krachtige pijnstiller en bevat enkele van de meest krachtige ontstekingsremmende bestrijdende stoffen die bekend zijn.
Bestrijdt maagklachten en ademhalingsproblemen
De gemberwortel is ideaal om de spijsvertering te ondersteunen, waardoor de opname van voedsel wordt verbeterd en mogelijke buikpijn wordt voorkomen. Het lijkt ontstekingen op dezelfde manier te verminderen als aspirine en ibuprofen. De precieze reden is nog onbekend, maar uit een onderzoek onder marinecadetten bleek dat degenen die gemberpoeder innamen ook minder last hadden van reisziekte.
Kaneel
Kaneel wordt al eeuwenlang als specerij gebruikt. Vanwege zijn exotische smaak en aroma is het een belangrijk ingrediënt in de keuken van elk huishouden. Een beetje kaneelpoeder voegt extra smaak toe aan koffie, hartige gerechten en lekkere kaneelbroodjes. Vanaf het begin van het gebruik in 2800 voor Christus gebruikten onze voorouders het ook echter ook als traditioneel kruidengeneesmiddel, onder meer tegen ademhalings- en spijsverteringsproblemen.
De voordelen
Helpt bij het bestrijden van virussen en infecties
Het heeft krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die je immuunsysteem helpen om de onvermijdelijke ziektekiemen die je tegenkomt te bestrijden. Dat maakt dit ingrediënt niet alleen ideaal om tijdens de feestdagen te gebruiken, maar medicinaal bekeken ook op elke andere dag van het jaar! Probeer wat meer van deze specerij aan je dieet toe te voegen om infecties te helpen bestrijden.
Heeft anti-ontstekingseigenschappen
Wat is helpt meer tegen pijnlijke gewrichten dan een warme kop kaneelthee? Deze thee is warm en rustgevend, maar ook bevorderlijk om ontstekingen te verminderen. Ontsteking is een reactie in het lichaam wanneer de witte bloedcellen worden afgegeven aan het getroffen gebied en proberen je lichaam te beschermen tegen vreemde stoffen. Sommige chemicaliën uit de witte bloedcellen zorgen ervoor dat er vocht in het gebied vrijkomt, wat resulteert in zwelling, pijn en ongemak. Kaneelpoeder kan je op een fantastische manier helpen deze ontsteking te bestrijden.
Goed voor hart en hersenen
Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Er is genoeg onderzoek dat aantoont hoe goed kaneelpoeder is voor het hart en het risico op hartaandoeningen kan verkleinen. De American Heart Association heeft uit een onderzoek tekenen gevonden dat de populaire specerij het risico op hartaandoeningen of cardiovasculaire schade - vaak als gevolg van een vetrijk dieet - kan helpen verminderen.
Citroen
's Morgens vroeg verfrissend citroenwater drinken is de beste manier om je lichaam te revitaliseren en te hydrateren. Maar wist je dat het ook je weerstand kan verbeteren? Citroenen zijn een uitstekende bron van Vit C, een natuurlijke antioxidant die je immuniteit verbetert en antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Citroenwater vermengd met een honingsoort is een geweldige manier om je immuniteit te versterken. De citroen wordt van vanaf vroeger gebruikt als een middel tegen scheurbuik, lang voordat vit C werd ontdekt.
De voordelen
Citroenwater op een lege maag
Als je citroenwater 's ochtends op een lege maag drinkt, kan dit wonderen doen voor je immuniteit. Het maakt je lichaam helemaal wakker en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen van het drankje goed worden opgenomen in de cellen en weefsels. Citroensap is zuur, maar wanneer het wordt geconsumeerd met warm water, heeft het een alkalisch effect op je lichaam. Ziekten zoals kanker kunnen niet kunnen overleven in een alkalische omgeving.
Tegen hoest
De etherische olie van deze citrussoort is ook een bekend middel tegen hoest. In de Roemeense traditionele geneeskunde werd de etherische olie op suiker toegediend om hoest te onderdrukken. In Trinidad is een mengsel van citroensap met alcohol of kokosolie gebruikt om koorts, hoesten bij verkoudheid en hoge bloeddruk te behandelen. Bovendien is het sap of de geraspte schil, vermengd met melasse, gebruikt om overtollig water uit het lichaam te verwijderen. Het sap wordt vermengd met olijfolie toegediend voor baarmoederontsteking en nierstenen.
Goed tegen verkoudheid
Het drinken van citroenwater gedurende de dag helpt je bij sinuspijn en verkoudheid. Het bevat zeaxanthine en luteïne die goed zijn voor de gezondheid van het oog. Deze drank is een natuurlijk diureticum, voorkomt een opgeblazen gevoel en spoelt gifstoffen weg. Citroenwater 10 tot 15 minuten voor de maaltijd drinken kan de spijsvertering bevorderen door de aanmaak van enzymen te bevorderen. Bovendien is het ook geweldig voor je huid dankzij het grote aantal voedingsstoffen en vit C.
Recepten
Snelle thee.

Ingrediënten
- Een tas heet water
- 1 theelepel kaneelpoeder
- t theelepel honing
- sap van een citroen
- 2 of 3 schijfjes verse gember
Recept
Breng 250ml water aan de kook en giet het in een tas. Voeg het kaneelpoeder en de honing toe. Snij 2 of 3 schijfjes van een stukje verse gember en voeg bij de thee. Pers tenslotte nog het sap van een halve citroen uit en voeg toe naar smaak. Geniet van je lekker kopje thee!
Thee van zelfgemaakte honing-gember siroop.

Benodigdheden en ingrediënten
- een lege pot me deksel
- honing
- 3 citroenen (liefst biologisch)
- 4 cm verse gember
- 2 stokjes kaneel
Bereiding
Zorg dat de lege pot goed zuiver is. Was de citroenen grondig en snij ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Snij de plakjes nu in kwartjes en doe ze in de lege pot. Schil de verse gember en snij deze in dunne plakjes. Voeg deze samen met de 2 kaneelstokjes bij de citroenkwartjes. Vul het potje verder af met honing en meng alles ever door elkaar met een propere lepel. Zet in de koelkast en laat 48 uur trekken.
Gebruik
Maak een tas heerlijke thee door enkele theelepels van het mengsel in een tas te mengen met heet water of je kan dagelijks gewoon zo een lepel van de lekkere siroop eten. Zorg wel dat je een propere lepel gebruikt telkens een schep uit de pot neemt. De zelfgemaakte honing-gember siroop kan je een tweetal maanden in de koelkast bewaren.
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20924865/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
https://verilymag.com/2018/11/health-benefits-of-cinnamon-benefits-of-cinnamon
https://leaflogictea.com/blog/8-shocking-reasons-that-cinnamon-is-so-good-for-you
https://healthyeating.sfgate.com/ginger-root-immune-system-7529.html
https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-of-ginger-that-you-didnt-know-about.html