Categories
Gezondheid

Handen wassen

Het belang van een goede handverzorging. 


Handen wassen is belangrijk, maar een goede handverzorging ook!


'Mama!', roept mijn kleuter, 'We moeten onze handen hier nog ontsmetten!'. We lopen door het winkelcentrum en willen de volgende winkel binnengaan. Ik kijk naar mijn droge handen, die ik nog geen vijf minuten geleden bij de vorige winkel ook al ontsmet heb. Omdat ik toch netjes de regels wil volgen ontsmet ik ook bij deze winkel mijn handen maar weer, maar eigenlijk wil ik het mijn huid niet meer aandoen. Sinds we bij elke winkel, elk restaurant of welke andere openbare gelegenheid dan ook onze handen moeten ontsmetten zijn mijn handen droger dan ooit. Waar ik eerst alleen midden in de winter af en toe last had van droge handen met kloven, loop ik er nu al maanden mee. Gelukkig is er een eenvoudige manier om van dit vervelende probleem af te komen.


Waarom zijn kapotte handen gevaarlijk?


Droge jeukende handen, kloven of zelfs eczeem zijn allemaal erg vervelend. Het belemmert je in het gebruiken van je handen en je hebt er de hele dag last van. Maar een kapotte huid is niet alleen erg vervelend, het kan zelfs gevaarlijk voor je gezondheid zijn. De huid is nodig om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het moet bacteriën en virussen buiten de deur houden. En terwijl wij onze handen juist nu extra wassen en desinfecteren tegen het coronavirus, worden we door de kapotte handen die dit oplevert juist extra vatbaar voor andere ziekten. Het vette en beschermende laagje wordt door het gebruik van zeep of handalcohol van jouw huid afgehaald. Dit heeft een droge huid met soms zelfs barsten en kloven tot gevolg. Deze beschadigde huid is veel vatbaarder voor infecties en kan dus een gevaar voor je gezondheid opleveren. Stoppen met onze handen wassen is niet mogelijk, dus moet de oplossing ergens anders vandaan komen.

(Bron: http://www.hygieneplaza.nl/droge-handen-door-het-wassen-met-deze-simpele-oplossing-ben-je-er-zo-vanaf/)


Handen wassen of desinfecteren?


In principe is het voldoende om je handen regelmatig met stromend water en vloeibare zeep te wassen. Alleen als er voor langere tijd geen mogelijkheid is om je handen met water en zeep te wassen is het aan te raden om handalcohol of handgel te gebruiken. Doe dit bijvoorbeeld als je je neus hebt gesnoten en je geen kraan, zeep en handdoek in de buurt hebt. Handalcohol is sowieso niet bruikbaar als je handen zichtbaar vies zijn of voelbaar vuil zijn. Dan zal je altijd je handen met water en zeep moeten wassen. Afdrogen doe je bij voorkeur met papieren handdoekjes. Het is belangrijk dat je handen goed droog worden. Met een handdoek gaat dit beter dan met bijvoorbeeld een blazer. Als je een stoffen handdoek gebruikt is het belangrijk dat je deze elke dag in de was gooit. Bij overmatig gebruik van desinfecterende handgel is het zelfs mogelijk dat ziekteverwekkers ongevoelig worden. Ze zullen dan dus steeds minder effectief door de handgel worden gedood. De voorkeur gaat dus altijd uit naar handen wassen met water en zeep, tenzij dit voor langere tijd echt niet mogelijk is.

(Bron: https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen

rivm.nl/coronavirus-covid-19/hygiene)


Verschillende soorten handgel en zeep


Er zijn veel verschillende soorten handgel of handalcohol op de markt. Sommige soorten bevatten een 'terugvetter', die het uitdrogen van de huid tegengaat. Niet alle soorten zijn echter even goed en niet iedere huid reageert hetzelfde. Aangezien we onze handen op veel verschillende locaties moeten ontsmetten hebben we meestal ook niet zelf in de hand welke soort handgel we gebruiken. Dit heeft kapotte handen en een droge huid tot gevolg. En ook als we onze handen met zeep wassen zullen ze flink uitdrogen. Ook hierbij zal de ene zeep een ander effect op je huid hebben dan een andere soort, maar uitdrogen doen ze eigenlijk allemaal. Helemaal bij veelvuldig gebruik. Om een kapotte huid tegen te gaan zal je je handen dus iets extra's moeten geven.


Een goede handverzorging voorkomt problemen


Goed je handen blijven wassen is zeker belangrijk, maar een goede handverzorging is dus minstens net zo belangrijk. Alleen dan kun je jeuk, kloofjes en eczeem onder controle houden. Regelmatig je handen insmeren met een goede verzorgende crème kan veel ongemakken voorkomen. Maar niet alle zalfjes die op de markt zijn werken even goed. Let bij het uitzoeken van een nieuwe crème zeker op de ingrediënten. Voor een goede handverzorging heb je een zalf nodig die de geïrriteerde huid kalmeert en tegelijkertijd hersteld. Een kalmerende crème helpt ook goed als je last hebt van jeuk. Daarnaast moet het voldoende vocht inbrengend zijn om de negatieve effecten van het vele handen wassen en desinfecteren tegen te gaan. Ook is het handig als de zalf snel intrekt, zodat je snel na het insmeren weer verder kunt met je dagelijkse bezigheden.


Hoe vaak moet je je handen insmeren?


Om je handen echt de beste behandeling te geven, kun je ze het best elke keer als je ze gewassen of gedesinfecteerd hebt ook even insmeren. Zo ga je het negatieve effect direct tegen en weet je zeker dat je handen weer lekker zacht zullen worden. Aangezien we ook buiten de deur heel regelmatig onze handen moet schoonmaken is het dus aan te raden om jouw handcrème altijd bij je te hebben. Zorg dus dat je jouw zalf altijd in je tas hebt zitten. Zorgen dat de crème thuis op een zichtbare plek staat kan ook zorgen dat je het insmeren niet snel vergeet. Zet er bijvoorbeeld eentje op de wc naast de kraan en ook eentje op je nachtkastje. Zo hoef je nooit te zoeken en krijgen jouw handen de beste verzorging.


Bescherm jezelf met een goede handverzorging


Tegenwoordig heb ik dus altijd goede handcrème in de buurt. En niet alleen mijn eigen handen, maar ook die van mijn kleuter smeer ik nu regelmatig even in. Het vele handen wassen is het 'nieuwe normaal', maar als je het mij vraagt hoort ook een goede handverzorging bij dat 'nieuwe normaal'. Waar ik vroeger het insmeren regelmatig vergat is het nu onderdeel van mijn routine geworden. De zalf zit standaard in mijn tas, staat op de wc en op mijn nachtkastje. En mijn handen zijn nog nooit schoner óf zachter geweest!

VITA
WhatsApp
Hallo,
Heb je een vraag voor Thuisverpleging VITA? Stel ze dan gerust. We helpen je met plezier verder.