Categories
Gezondheid

Waarom fietsen goed voor je is

Waarom is fietsen goed voor je?

Ze zeggen dat je fietsen nooit verleert, dus misschien is het wel eens tijd om op je twee- of driewieler te stappen en te profiteren van de voordelen van fietsen. Of het nu is om je conditie te verbeteren, gewicht te verliezen, beter te slapen of een ecologische keuze, gaan fietsen is een van de beste beslissingen die u ooit neemt.

Woon-werkverkeer

Als je elke dag een fietstocht wilt maken maar weinig tijd hebt, is een van de meest logische manieren om het in je schema in te passen met de fiets gaan werken. Die dagelijkse ritten van en naar je werkplek lopen al snel op. De gemiddelde gefietste woon-werkafstand is de laatste vijf jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km. Steeds meer mensen doen het en krijgen hier meestal ook een fietsvergoeding voor. De werkgever beslist zelf of hij een fietsvergoeding toekent en hij bepaalt zelf het bedrag. Tot 0,24 euro is de fietsvergoeding wettelijk vrijgesteld van belastingen. Een gemiddelde van 18,8 km (heen en terug) maal 0,24 euro maal 220 werkdagen per jaar komt neer op 992,64 euro. Daar is nog niet bijgeteld hoeveel je bespaart op brandstof, banden, onderhoud. Misschien kan je zelfs je auto of tweede auto volledig wegdoen waardoor je nog veel meer uitspaart op inschrijving, verkeersbelasting, verzekering, enzovoort. Niets dan financiƫle voordelen dus.

Betere fysiek

Wanneer je gaat fietsen werk je automatisch aan je fysieke conditie. Door met je pedalen te trappen zorg je voor een aerobe training. Dat is enorm goed voor je hart, hersenen en bloedvaten. Bij aerobe training komen ook endorfines vrij, de chemische stoffen die het lichaam goed doen voelen, waardoor u zich weer jong van hart voelt. Ook worden je spieren opgebouwd. Door de kracht die je uitoefent met je benen gebruik je de spieren in je billen, dijen, kuiten, hamstrings en versterk je je heupen. Je buikspieren gebruik je om je evenwicht te houden en je arm- en schouderspieren om het stuur vast te houden en te sturen.

Goed voor de gezondheid

Fietsen is een goede manier om het gewicht onder controle te houden of te verminderen, omdat het je stofwisseling verhoogt, spieren opbouwt en lichaamsvet verbrandt. Regelmatig fietsen stimuleert en verbetert je hart, longen en bloedsomloop, waardoor het risico op hart- en vaatziekten grondig afneemt. Het versterkt je hartspieren, verlaagt de hartslag in rust en verlaagt het bloedvetgehalte. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die met de fiets naar het werk komen twee tot drie keer minder worden blootgesteld aan vervuiling dan auto-pendelaars, waardoor hun longfunctie verbetert. Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, stress en angst kunnen worden verminderd door regelmatig te fietsen. Dit komt door de effecten van de inspanning zelf en door het plezier dat fietsen met zich meebrengt.

Voor iedereen

Ben je 6 jaar of 88 jaar, iedereen kan fietsen. Er zijn allerhande verschillende mogelijkheden dus voor elk wat wils. Voor de sporters onder ons zijn er de racefiets, de mountainbike en de gravel- en crossfiets. Voor wie het wat rustiger mag en wil genieten van een rustige rit door het mooie landschap zijn er de stadsfietsen. Veel mensen kiezen tegenwoordig ook voor de elektrische fiets, zo heb je alle voordelen van buiten in beweging te zijn zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de lange afstand niet aankan of dat je de wind ineens tegen hebt of dat je de bergop niet haalt. Voor mensen die niet meer goed op een gewone tweewieler kunnen fietsen is een driewieler (eventueel ook elektrisch) dan weer een goed en veilig alternatief.

Besluit

Kortom, fietsen is een geweldige bezigheid waar iedereen baat bij heeft. Zorg er steeds voor dat je veilig op weg bent door jezelf zichtbaar te maken. Kies voor kwaliteitsverlichting op je fiets, draag een fluohesje of reflecterende kledij, draag altijd een helm en pas steeds het verkeersreglement toe. Bescherm jezelf en zorg dat je gezien wordt maar vergeet vooral niet te genieten.

VITA
WhatsApp
Hallo,
Heb je een vraag voor Thuisverpleging VITA? Stel ze dan gerust. We helpen je met plezier verder.